Pampeliškové cinzáno
Asi 1000 květů pampelišky nasypeme do hrnce, přidejte 5 citronů bez pecek rozkrájených na kousky i s kůrou a zalijte 2 litry vody a promíchejte. Čtyři dny za občasného mýchání nechte louhovat. Pátý den svařte 6 kg cukru s příměrným monožstvím vody a nechte úplně vychladnout. Poté vodu s květy sceďte, květy dobře vymačkejte a přes plátenko přefiltrujte do demižonu. Přidejte vychladlí roztok cukru, 2x viné kvasinky, 2x živnou sůl, 4 vynilkové cukry a po kávové lžičce koření (hřebíček, nové koření, muškátoví květ, muškátoví oříšek, tymián, zázvor, skořice celá, peliněk).Doplňte vodou do 9/10 objemu demižonu a nechte kvasit. Kal postupě stáčejte. Asi po 5-6 týdnech stočte do láhví a zazátkujte. Nápoj připomíná chutí opravdové cinzáno a podává se s ledem a plátkem citronu.